Jesteś tym, co jesz – maksyma stara jak świat, ale wciąż aktualna. Wiele chorób gnębiących współczesne społeczeństwa spowodowanych jest błędami żywieniowymi (niedobory witaminowe, nadmiar kalorii, duża zawartość tłuszczów zwierzęcych, niedostateczna podaż kwasów tłuszczowych omega, itp.). Czy dieta ma również wpływ na choroby alergiczne, takie jak atopowe zapalenie skóry?
AZS - dieta na atopowe zapalenie skóry
Na to pytanie próbowali odpowiedzieć czescy naukowcy. W celu oceny wpływu naszego codziennego jadłospisu na nasilenie AZS, poddano badaniu grupę pacjentów powyżej 14 roku życia cierpiących na atopowe zapalenie skóry. Nasilenie zmian oceniane było specjalną skalą SCORAD oraz występowaniem objawów towarzyszących chorobie (rumień, obrzęk, suchość, zliszajowacenie, odarcia naskórka). Dodatkowo pytano chorych o występowanie świądu i bezsenności. Wszystkie parametry analizowano dwukrotnie – przed rozpoczęciem terapii oraz po jej zakończeniu. Dietę stosowano przez 3 tygodnie u 148 osób z AZS (107 kobiet i 41 mężczyzn w średnim wieku 26,03 lata). W skład posiłków wchodziły: produkty bezglutenowe, ziemniaki, ryż, wołowina, wieprzowina, warzywa i owoce jedynie po obróbce cieplnej (np. gotowane). Wykluczono czosnek, seler i przyprawy. Pacjenci mogli pić jedynie wodę i czarną herbatę. Wyniki okazały się wręcz zaskakujące – zanotowano znaczącą redukcję nasilenia świądu, występowania bezsenności i zaawansowania wszystkich objawów towarzyszących AZS (poza zliszajowaceniem).
Co z tego wynika? Stosowanie odpowiedniego jadłospisu może pomóc poprawić jakość życia pacjentom cierpiącym z powodu atopowego zapalenia skóry. Odpowiednie odżywanie się stanowi znakomite uzupełnienie klasycznego leczenia tego schorzenia. Dietę można również wykorzystać jako rodzaj diagnostyki potwierdzającej występowanie AZS u danej osoby.
Źródło: Hypoallergenic diet can influence the severity of atopic dermatitis. Indian J Dermatol. 2013 May http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23723481